Mexiko nie je len o tequille a tacos. Preto som navštívila Oaxacu – hlavné mesto mexickej gastronómie. Veľmi populárny je tu street food s typickými špecialitami. Ulice sú plné rodinných podnikov, ktoré už desaťročia predávajú svoje pokrmy. Spoznajte ich so mnou!
Mojím absolútnym favoritom sú určite Memelas – ručne robené oválne placky z kukuričného cesta upečené na horúcej platni. Ešte za horúca ich potrú bravčovou masťou, následne pridajú omáčku z rozmixovaných fazuliek a nakoniec oblohu. Tú tvorí syr, rôzne druhy mäsa, zelenina, či dokonca aj vajíčko.
Najchutnejšie miesta: Memelas Doña Vale, Memelas San Agustín
Ďalším jedlom sú Tlayudas – tentoraz veľké kukuričné placky s priemerom aj 50 cm. Narozdiel od memelas sa pripravujú priamo na rozžeravených uhlíkoch. To im dodáva ich typickú chuť. Po upečení ich následné potrú fazuľkovou omáčkou a pridajú oblohu.
Najchutnejšie miesta: Mercado Benito Juárez, Tlayudas La Chinita
Hlavným lákadlom sú Moles – hutné omáčky z viac ako 30 ingrediencií. Šéfkuchári z celého sveta chodia do mesta Oaxaca, aby sa ich naučili variť. Do tradičného mole negro sa pridáva aj čokoláda. Odporúčam vybrať si ochutnávkové menu s malými porciami viacerých omáčok. Majú veľmi odlišné a špecifické chute. Jedna vám nemusí sadnúť, no ďalšiu si zamilujete.
Najchutnejšie miesta: Mercado Benito Juárez
Ukážku z niektorých reštaurácii nájdete aj v Netflix seriáli Street Food: Latin America v časti Oaxaca.
Mäsožravci si prídu na svoje v tzv. Smokey Alley teda zadymenej uličke s čerstvo grilovaným mäsom.
Legenda hovorí, že sa ťahá až doteraz… Čo to je? Syr oaxaca alebo aj mexická verzia mozarelly. Keď sa ju kedysi dávno snažili spraviť, zahriali hmotu na zlú teplotu a vznikol syr, ktorý sa neskutočne ťahá a trhá na motúziky.
Ochutnali by ste nápoj z múky? Neznie to dvakrát lákavo, ale Tejate je veľmi populárne na osvieženie počas horúcich dní a dobre hydratuje. Múka sa zmieša s vodou, pridá sa kakao a podľa chuti aj ovocie. Takto ho pili ešte pôvodný obyvatelia regiónu. A prekvapivo naozaj dobre chutí.
Ak ste sa neodvážili na Tejate, posledné odporúčanie radšej preskočte. Ide o Chapulines – smažené kobylky ochutené chilli a limetkou. Dobrá správa je, že keď nemyslíte na to, čo to je, chutí to dobre. Predávajú ich v rôznych veľkostiach – čím väčšie, tým viac cítite štruktúru tela
Všetko môžete ochutnať na miestnom trhu.
Vysoké teploty si priam pýtajú zmrzlinu. V Oaxace však nájdete tzv. „sneh“ alebo nieve po španielsky. Je to niečo medzi ľadovou dreňou a našou krémovou zmrzlinou. Výborne chutí, je ľahká a svieža. Určite navštívte Plaza de la Danza a vyberte si jeden z domácich podnikov.
Mexiko je krajinou čokolády. Zamierte do jednej z čokoládovní. Ukážu vám, ako sa kakaový bôb premení na čokoládu aj s ochutnávkou sladenej a nesladenej verzie tejto hmoty. Keď túto zmes rozmixujete s mliekom, dostanete mexické studené kakauko s bohatou penou. Odporúčam obchod Chocolate de Oaxaca – La Soledad.
Hutnejší dezert, ktorý vás zasýti aj ako hlavné jedlo, je sladký tamal – masa kukuričného cesta pripravená na pare v banánovom liste.
Okrem tequily je v Mexiku veľmi popuárny mezcal. Tiež sa vyrába z agáve. Štát Oaxaca jej vypestuje najviac z celej krajiny. Určite stojí za to navštíviť úplne prvú mezcaleríu v Mexiku – Destilería Tlacolula. Majiteľ vás prevedie celým procesom výroby – od zberu rastliny, cez jej karamelizovanie, až po destiláciu a fľaškovanie.
To však nie je všetko! Nasleduje ochutnávka rôznych druhov mezcalu. Naučia vás, ako správne koštovať pohárik mezcalu, pocítite rozdiely v chuti v závislosti od destilácie a filtrovania aj rôzne ochutené verzie.
Ak vás zaujímajú ďalšie cestovateľské tipy z Mexika, sledujte ma na Instagrame alebo si prečítajte ďalšie články. Pre prípadnú spoluprácu ma kontaktujte tu.
Obrázky: titulka